Cele doua sarbatori importante ale lunii februarie sunt zile a iubirii. Cea dintai, sarbatorita pe 14 februarie, vine pe filiera occidentala, dar a fost adoptata rapid de indragostitii din toata tara. Cea de-a doua zi a iubirii, Dragobetele, este sarbatorita pe 24 februarie. Legendele romanesti spun ca Dragobete este fiul Babei Dochia si este echivalentul lui Cupidon, zeul grec al iubirii. Etnograful Simeon Florea Marin il deescrie ca fiind "o fiintă, parte omeneasca si parte ingereasca, un june frumos si nemuritor, care umbla in lume ca si Santoaderii si Rusalele, dar pe care oamenii nu-l pot vedea, din cauza ca lumea s-a spurcat cu sudalme si faradelegi”. Acelasi autor il defineste ca zeul dragostei si al bunei dispozitii, in cinstea caruia, de ziua lui, se organizau petreceri, deseori urmate de casatorii. El este protectorul si aducatorul iubirii in casa si in suflet.

Indiferent de ziua pe care au ales-o sa isi sarbatoreasca iubirea, traditiile cuplurilor de azi cu aceasta ocazie sunt asemanatoare: isi ofera reciproc mici cadouri tandre sau romantice, isi fac declaratii de dragoste sau chiar se logodesc. Printre cele mai populare cadouri oferite de Ziua Iubirii sunt, desigur, buchetele si aranjamentele florale.

Tocmai de aceea, Baiatul cu Flori a pregatit o colectie speciala de Ziua Indragostitilor in care trandafirii si orhideele, cele doua flori care simbolizeaza iubirea, sunt vedetele acestui sezon. Mai mult de atat, pentru ca in aceasta zi, inclusiv domnilor li se ofera cadouri, artistii nostri au pregatit pentru ei aranjamente speciale, masculine.

Alegerea celor doua flori ca puncte centrale in colectia dedicata indragostitilor nu este deloc intamplatoare. Atat trandafirii rosii, cat si orhideele sunt simboluri ale iubirii aprinse, dorintei si pasiunii, motiv pentru care sunt variantele ideale pentru a surprinde o persoana foarte draga in aceasta perioada.

Se spune ca in zorii omenirii, atunci cand muritorii se inchinau zeilor, singurii trandafiri care existau erau albi si nu aveau parfum. Cu toate acestea, datorita frumusetii lor, acestia impodobeau pletele Afroditei. Potrivit legendelor elene, intr-o zi, zeita s-a aplecat sa il ia in brate pe Cupidon, fiul ei, dar din neatentie s-a zgariat intr-una dintre sagetile lui. Atunci ea s-ar fi indragostit de Adonis, un tanar vanator si cel mai frumos din barbatii muritori. De dragul lui, zeita a renuntat la bijuteriile si parfumurile ei, la valul de matase si la sandale aurite si a imbracat haine simple, comode, ca sa bata padurile alaturi de iubitul ei. Cuprins de gelozie, Ares a pandit ziua in care Afrodita nu se afla langa Adonis si a trimis un porc mistret urias pentru a-l rapune pe barbatul care a indraznit sa iubeasca o zeita. Cand si-a dat seama de ce se intampla, Afrodita a fugit din inaltul cerului asa cum era, fara sandale, pentru a-si salva iubitul. In goana ei nebuna catre pamant, pietrele i-au ranit talpile iar din stropii de sange divin cazuti in tarana s-au nascut trandafirii rosii, considerati de atunci florile iubirii.

Asocierea din orhidee si dragoste sau, mai degraba pasiune, vine tot de la grecii antici. Legendele lor spun ca aceste flori s-au nascut atunci cand Bacchus a observat ca un cioban muritor, Orchis, e indragostit de una dintre preotesele zeului. Drept pedeapsa, zeul l-a transformat in orhidee pentru ca l-a surprins intr-o zi pe Orchis urmarind preoteasa cu ochii plini de dorinta.

 

Descopera aici intreaga colectie de Valentine's Day semnata Baiatul cu Flori!