Orhideea este o floare delicata, pretioasa, dar fragila, de aceea este bine sa stii ce nevoi speciale are aceasta. Ingrijirea orhideei este la indemana oricui care stie ce iubeste cel mai mult aceasta floare. Bineinteles ca asemenea tuturor florilor si orhideea are nevoie de lumina, apa, temperatura potrivita, dar toate acestea in cantitati potrivite si oferite intr-un fel anume. Iata ce trebuie sa stii despre ingrijirea orhideei:
1. Razele soarelui nu trebuie sa bata direct pe floare
Mare iubitoare de lumina, orhideea trebuie sa stea intr-o incapere foarte luminata, dar mare grija sa n-o expui direct razelor soarelui. Daca o tii pe un pervaz, ideal ar fi sa stea la o oarecare distanta de geam si sa fie protejata de o perdea ca sa nu se arda. De asemenea, lumina de neon este indicata pentru ingrijirea orhideei.
2. Ghiveciul in care sta orhideea ar fi bine sa fie transparent
Fiindca iubeste lumina atat de mult si ii este atat de necesara, orhideea va fi tinuta, de preferat, intr-un ghiveci transparent fiindca radacinile ei se dezvolta deasupra solului si lumina unui ghiveci care nu-i opac ii va fi de mare ajutor in crestere. Daca folosesti un asemenea ghiveci, nu-i nevoie sa-l schimbi mai devreme de doi ani.
3. Orhideea are nevoie de o cantitate mare de apa
Asa cum iubeste lumina, orhideea iubeste si apa si are mare nevoie de ea ca sa traiasca. Pentru ingrijirea corecta a orhideei, apa se va pune putin calduta si din abundenta, doar dimineata, si nu se va turna in centrul plantei, ci in jurul frunzelor. Apoi, va fi udata cand pamantul din ghiveci va fi aproape uscat. In sezoanele calde poate fi udata o data la 7 zile, iar in cel rece, o data la 10 zile.
4. Ingrijirea corecta a orhideei necesita o anume umiditate a aerului din incapere, dar si o anumita temperatura
Fragila si pretentioasa, orhideea mai are nevoie de niste elemente speciale ca sa infloreasca si sa nu te trezesti ca face doar frunze. Acestea sunt: umiditatea ridicata a aerului si temperatura din camera cuprinsa intre 10-23 grade Celsius. Ca sa-i fie bine orhideei tale poti aseza ghiveciul pe o tava pe care se afla pietricele acoperite cu apa, iar floarea isi va extrage singura necesarul de umiditate, pana se evapora apa.
5. Tija orhideei se taie dupa ce cad toate florile
Specialistii spun ca dupa ce cade si ultima floare, ar trebui lasata tija asa cum este timp de cateva zile si abia apoi se poate taia. Nici taierea nu se face oricum, ci deasupra celui de-al doilea sau al treilea nod al tijei.
Etichete