Va rugam sa plasati astazi comenzile pentru Sf. Mihail si Gavril!

Misterele naturii: Flori care infloresc o singura data la cateva sute de ani

Suntem obisnuiti cu frumusetea florilor pe care le daruim si le asociem intotdeauna cu evenimentele deosebite, cu iubirea, prietenia si gratitudinea. Florile sunt prezente atat de constante in vietile noastre incat le consideram un dat al naturii si acordam mai putina atentie acestora in ceea ce priveste indelungata istorie a florilor, felul in care au modelat relatiile sociale sau particularitatile biologice ale acestora. Tocmai din acest motiv, astazi ne vom opri asupra unor plante cu adevarat speciale, plante care infloresc rar sau foarte greu, unele din considerente naturale, altele din considerente antropogene.

 

Neelakurinji (Strobilanthes kunthiana)

Atunci cand acesta floare marunta isi desface petalele, se imbraca in nuante delicate de albastru si violet si poate fi gasita in partea sudica a Indiei. Spectacolul natural pe care il ofera este atat de impresionant incat muntii pe care se gaseste cu predilectie, respectiv Nilgiri se numesc, in traducere, munti albastri. Fenomenul infloririi acesteia este cu atat mai spectaculos pentru ca are loc o singura data la fiecare 12 ani. Se spune ca triburile care locuiau in zona foloseau acest eveniment pentru a-si calcula varsta.

Foto by Suresh Krishna [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons 

 

 Puya raimondii – Regina Anzilor

Putine plante din lume ofera spectacolul pe care il ofera Puya raimondii. Aceasta este o curiozitate a naturii in primul rand datorita altitudinilor mari la care este intalnita, lucru rarisim pentru o planta de asemenea dimensiuni.

Aceasta produce flori o singura data in viata, oriunde intre 80 si 150 de ani. Din tufisul rotund format de frunze se inalta un trunchi inalt de 12 metri pe care cresc flori albe, verzi si uneori violet. Dupa ce se scutura milioanele de seminte de pe acest „lujer”, planta moare.

Foto By Pepe Roque (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

 Crinul de Himalaya

Cu siguranta muntii Himalaya sunt inconjurati de o aura de mister si de magie, calitati extinse si asupra crinului tipic acestei regiuni care are denumirea oficiala de Cardiocrinum giganteum. O buna parte din viata sa, un astfel de crin pare pur si simplu un lujer cu fruze verzi, rezistente. Miracolul se produce la fiecare 8-10 ani, atunci cand tulpina sa se poate inalta pana la 3 metri. Din aceasta rasar trompete elegante de crin albe, vargate cu rosu. Este specia de crin care infloreste cel mai rar si, in acelasi timp, este cea mai inalta floare dintre surorile sale. In mod natural, este intalnita la altitudini mari din India de nord pana in Japonia insa de la descoperirea sa, respectiv in secolul al XIX-lea, a fost plantata cu succes si in alte zone climatice.

Foto By Ernst Gügel (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 

Silene Stenophylla, floarea de 30 000 de ani

Planta este una cat se poate de comuna si infloreste an de an, in fiecare vara in tundra siberiana si pe muntii din nordul Japoniei. Cu toate acestea, Silele stenophylla este o planta absolut miraculoasa.

In 2007, o echipa de cercetatorii din Rusia, Ungaria si SUA au descoperit seminte inghetate ale acestei flori, la o adancime de 40 de metri in calota de gheata. In urma datarii cu carbon radioactiv, ei au descoperit ca acestea au fost congelate in Pleistocen si au venerabila varsta de 32 000 de ani. In 2012, o echipa de cercetatori rusi au reusit sa regenereze semnintele vechi de zeci de mii de ani care, spre surprinderea tuturor, au inflorit.

Astfel, a avut loc unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen. Pana in acel moment, cele mai vechi plante regenerate de cercetatori au fost curmalii din Iudeea, in varsta de doar 2000 de ani.